Honnan tudom, hogy eredeti a Ray-Ban szemüveg?

Mi a helyzet a Ray-Ban szemüveg táján?

A divat mindig is fontos szerepet játszott az emberek, különösen a fiatalok életében. A felkapott márkák pedig nem tartoznak a filléres dolgok közé, ami kedve a hamisításnak. A Ray-Ban is egyike azoknak a márkáknak, amelyek áldozatul estek ennek. Az olcsóbban eladható másolatokra hihetetlenül nagy a kereslet. De vannak olyan esetek is, amikor a vásárló az eredeti szemüveg árán hamisítványt kap kézhez. Hogy ennek minél kevesebben essenek áldozatul, összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítenek megkülönböztetni az eredeti Ray-Ban szemüveget a hamisítványtól.

Először is mi az a Ray-Ban. 1930-ban született, az Amerikai Egyesült Államok Légierejének jóvoltából. Valódi pilótaszemüveg, ami kezdetben kizárólag pilóták számára kifejlesztett szemüvegekkel foglalkozott. Az erős napsugárzás miatt egyre többször panaszkodtak a pilóták fejfájására és hányingerre is. A New York-i Bausch&Lomb céget kérték fel, hogy gyártsanak szemüveget pilótáik számára, amelyek megfelelnek a katonai követelményeknek. A vállalat természetesen kinőtte ezt a szerepet és mára már lakossági termékeket gyártanak. Az üzlet túlélte a második világháborút és olyannyira sikeressé vált, hogy az egyik legnagyobb szemüvegmárkaként találkozhatunk vele.

Az eredeti Ray-Ban szemüveg és a hamisítvány

Az eredeti Ray-Ban szemüveg kiváló minőségű anyagból készült, amely tartós és egyetlen darab acetátból készült. A lencséket pedig a legtöbb modellnél magas minőségű üvegből gyártájk.  Ha azt tapasztaljuk, hogy az általunk kézhez kapott szemüveg bármelyik eleme gyanús, akkor érdemes megvizsgáltatnunk.

A Ray-Ban szemüvegek túlnyomó része Olaszországban került gyártásra, de akkor sem kell rögtön pánikolni, ha a gyártási hely Kína. Ez még nem jelenti azt, hogy másolatról van szó. A Luxottica, amely a szemüvegek gyártásáért felelős, mindkét országban tart fenn székhelyet. Akárhol is gyártották le az adott Ray-Ban szemüveget, a cég minőségi előírásai egyformák. 

Ami a csomagolást illeti a Ray-Ban szemüveg gyártó mindegyik modellje jellegzetes dobozban kerül értékesítésre. A fényes, ezüstös papírdobozon jól látható a cég lógója, az oldalán a vonalkóddal. A vonalkód önmagában a megbízható értékesítőről tanúskodik, de sose lehet tudni a hamisítók mennyire alaposak. A szemüveg tokja modellenként változik, igazodik a szemüveg sajátos formájához és méretéhez. Tapintásra a valódi bőrre emlékeztet. Minden Ray-Ban tok bal elülső oldalán egy fényes arany pecsét található a következő szöveggel: 100% UV Protection – Ray-Ban – Sunglasses by Luxottica. És persze jár a szemüveghez egy tisztítókendő is, szintén márkajelzéssel ellátva.

Részletek ide vagy oda, mindig a tanúsítvány az, ami a végén eldönti a kérdést. A tanúsítványra egyre többször van igényt, s így gyakorlatilag alap kiegészítője lett a márkás csomagoknak. Az eredeti Ray-Ban csomagolásban mindig van egy kis füzetecske, amely promóciós képeket tartalmaz, valamit összefoglalja a termék jellemzőit és az ápolási szabályokat. Ez a füzetecske azonban nem eredetiségigazolás.

Keresd a lógót a Ray-Ban szemüveg minden részletén

Lógó lógó hátán. Megerősített márkajelzés. A Ray-Ban szemüveg felületén több olyan hely is van, ahol kötelező jelleggel feltüntetni a márka lógóját. Mindig szépen kivitelezve, jól látható helyen virít. Ha csak egy ilyen helyről is hiányzik ez a kis jel, akkor a szemüveg bizony nem valódi. A legtöbb Ray-Ban termék bal oldali lencséjére a zsanér mellett egy „RB” jelzés van beégetve. Ha polarizált a Ray-Ban szemüveg, a jobb oldali lencse felső sarkában meg kell jelennie a „Ray-Ban P” jelzésnek is. Ha a „P” betű hiányzik, akkor baj van. A lencsékre statikusan felragasztott matrica is kerül. A ragasztó alatta hamisítványra utal.

A lógó ott van a fémből készült szemüvegek átlátszó orrpapucsokján is. Dombornyomott jelzéssel. És persze a szárakra is rá kell kerülnie a márkajelzésnek. Ez nem csak Ray-Ban, de valamennyi szemüvegmárka védjegye. Amit a száraknál még figyelni kell, hogy az eredeti szemüvegeken fel van tüntetve a modellszám és a méret is.

A Ray-Ban szemüveg margójára

Mivel ennyi buktatója van a szemüvegvásárlásnak, a gyártók a lehető legtöbb, de még esztétikus módon igyekeznek bebiztosítani magukat. Az eredeti szemüvegek minősége kifogástalan. A szár nem rugózik kifelé, kivéve, hacsak ez a gyártók szándéka volt. Nem karcolódik, nem törik vagy porosodik és az ujjlenyomat se látszik meg rajta. Ezt könnyen ellenőrizhetjük.

Az felhasznált anyagok minőségén kívül ezek az apró részletek is nagyon fontosak. A szemüvegnek illeszkednie kell az arcra, nem áll el, nem ferde. Az, hogy az emberek vagánykodásból veszik-e, vagy valóban hozza az ígért minőséget, tulajdonképpen mindenkinek szíve joga megítélni. Azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy egy nagyon régi, jó márkáról van szó, ami elég menő szemüvegekkel tölti fel a piacot. Ezért is esett a hamisítás áldozatává.