Optika, avagy a szemünk egészségének a megőrzése

Optika, avagy mit tegyünk a szemünk egészségének a megőrzése érdekében?

Alapvetően számomra a szemüveg mindig is csak egy ideiglenes divat eszköz volt, melyet esetleg több órás számítógépes munka miatt voltam hajlandó kizárólag felvenni, egyébként eszem ágában sem volt huzamosabb ideig magamon tartani vagy azt rendszeres jelleggel hordani. Életemben mindössze egy alkalommal mentem el optika üzletbe, amikor is egy monitor szemüveget írattam fel magamnak azt is kizárólag abból az okból, mert már elképesztően fájt a szemem és nem igazán tudtam mit kezdeni azzal, hogy bár tulajdonképpen konkrétan a fél életemet monitor előtt töltöm, a szemem folyamatosan fáj és a kék fény hosszú távú használatától rendesen komoly fejfájást kapok. Így el is mentem a legközelebbi optika üzletbe és felírattam magamnak egy monitor szemüveget, hiszen úgy láttam, hogy ez az egyetlen megoldás arra, ha komolyan akarok segíteni a helyzetemen ha, beruházok egy monitor szemüvegre, mely ezek után védelmet biztosít a kék fény ellen. Természetesen ez alapvetően egy jó alternatívának bizonyult kezdetekben, viszont ezek után nem sokkal jöttek a problémák, ugyanis bár mérsékelte a fájdalmat és a rosszul látást, mégis rá kellett jönnöm, hogy bizony nem csupán a kék fény a probléma, hanem sajnos a látásom napról-napra jobban romlik és bizony, ha most nem lépek közbe, akkor könnyen lehet, hogy ez csak sokkal rosszabb lesz idővel, amit nyilván nem szeretnénk.

Az optika vizsgálat eredménye

Így kénytelen voltam mihamarabb elmenni egy alapos szemvizsgálatra, ahol megállapították, hogy bizony a tüneteim és a szemvizsgálatom összességének a tekintetében egyértelműen szükségem van szemüvegre, amennyiben nem akarom, hogy még tovább romoljon a látásom. Természetesen miután ez abszolút nem volt alternatíva, sőt egészen megriadtam attól, hogy ennél a minimálisan zavaró látásromláson túl is romlik majd a látásom. Így egyértelmű volt számomra, hogy az optika tanácsának megfelelően azonnal reformálni kell a helyzeten és el kell kezdenem szemüveg után nézni abban a reményben, hogy az majd hátha segít helyre állítani a látásomat. Természetesen ebben a reményben választottam ki a talán számomra legideálisabb szemüveget, mely azóta is szerves része a mindennapjaimnak és elképesztő boldogságot okoz nekem nap, mint nap, hiszen úgy érzem, ezáltal végre legalább részben visszakaphattam a látásomat. Az alábbiakban felsorolnám azokat a tüneteket, melyek vészjóslóan jelezhetik azt, ha éppen romlásnak indult a látásunk és szükségünk lenne arra, hogy ezt orvosoljuk minél hamarabb. Az alábbiakban ezeket a tüneteket szeretném felsorolni, annak a reményében, hogy hátha segítséget nyújt abban, hogy még hamarabb meg tudjuk előzni a látásunk romlását, és időben menjünk el optika vizsgálatra.

Látásunk romlásának előjelei, avagy mikor forduljunk optika szakemberhez

Tulajdonképpen sokunkban felmerül az a kérdés, hogy vajon mikor érdemes már egy optika szemorvoshoz elmenni, mik, azok a jelek és tünetek, melyek indokolttá teszik egy optika meglátogatását és egy szemüvegre való beruházást. Az alábbiakban ezeket a tipikus tüneteket sorolnám fel röviden. Az első és leggyakoribb tünet, illetve nyilvánvalóan a legegyértelműbb is arra vonatkozóan, hogy bizony valami baj van a látásunkkal az bizony az, ha elkezdünk a szokottnál homályosabban látni. Ez általában egyértelmű jel, ami arra utal, hogy valami hiba lehet a gépezetben és ez a homályosodás általában kézen fogva jár azzal, hogy miután ez ok folytán erőltettük a szemünket, fájni fog a fejünk és komoly rosszulléteink is lehetnek. Továbbá ilyen jellegű tünet lehet a minimális vagy olykor egészen komoly látótér vesztés, a napsütés vagy erős fény hatására jelentkező nagyon kellemetlen érzékenység, a szürkületi vakság, mely bizony olykor odáig fajul, hogy szinte semmit nem látunk szürkületben, sötétben pedig végképpen elvesztjük a látásunkat. Továbbá a színvakság jelentkezése is utalhat arra, hogy bizony itt problémák vannak és el kell gondolkozni egy szemüveg választásán. Továbbá a távol illetve rövidlátás is abszolút lehet egy ilyen jellegű jel, mely igencsak nagymértékben befolyásolhatja azt, hogy egyre rosszabbul érezzük magunkat a nap folyamán és estére már viszonylag komolyabb rosszullétek gyötörnek.

Ezeknek a tünet együtteseknek illetve külön- külön is a tüneteknek bármelyikét tapasztaljuk a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz és vizsgáltassuk meg a szemünket, ugyanis igen komoly problémákat tud ez a későbbieken okozni, amennyiben nem kezeltetjük idejében a jelentkező tüneteket illetve problémát. Ebben az esetben ajánlott felkeresni mihamarabb egy optikát és meggyőződni arról, hogy kell e szemüveg számunkra vagy sem.