teljesítménydiagnosztika1_1

Mielőtt az ember teljesítménydiagnosztikai vizsgálatot választana

Mi is a teljesítménydiagnosztika és miért jó döntés?

A teljesítménydiagnosztika minden kezdő edzésterv kialakításához, a teljesítmény felméréséhez és megfigyeléséhez ideális módszer, amit kiváltképp a profi sportolók számára ajánlanak, azonban ha komolyan gondoljuk a hobbinkat, akkor is bátran elmehetünk egy ilyen felmérésre, hogy magabiztosabban állhassunk neki a változtatásnak. Nézzük is meg tehát, mi is pontosan a teljesítménydiagnosztika, milyen vizsgálatok tartoznak ide, és persze azt is, hogyan képes egy ilyen felmérés segíteni az ember fejlődését és egyáltalán az életkörülményeit is.

Amit a teljesítménydiagnosztikáról elsőként tudni érdemes

A teljesítménydiagnosztika talán sokak számára nem teljesen tiszta, mit is jelent pontosan. Először is azt kell megértenünk, hogy minden ember egyedi, más és más határaink vannak, más a felépítésünk és így a korlátaink is. Amelyik edző ezt nem veszi figyelembe már az első edzéstől fogva, az rosszul dolgozik. Ahhoz azonban, hogy a felmérés, önmagunk és korlátaink megismerése egészségügyi hátteret is kaphassunk, el kell látogatnunk egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra, ami nagy segítségünkre lehet a későbbiekben. Egyfajta kiindulópont ez, megmondja, hogy hol állunk éppen az edzettség terén, mindezt biztonságos környezetben, szakorvosokkal körülvéve, így nem sülhet el rosszul a határaink feszegetése.

teljesítménydiagnosztika1_2

Megtudjuk, hogyha esetlen valamilyen probléma merül fel. Sokan csak belevágnak a sportolásba teljesítménydiagnosztika nélkül és így az egészségügyi állapotukkal nincsenek tisztában, ami sokszor sérüléshez vagy rosszabbhoz vezethet. Még a vizsgálatok mellett is történhetnek balesetek, azonban a legtöbb ilyen esetet képesek lennénk elkerülni a megfelelő megfigyelés mellett. Ha pedig nagyobb a baj, és egyáltalán nem sportolhat az ember komolyabban, akkor jobb azt ma megtudni, mint hogy valamilyen komoly következménye legyen a dolognak vagy csak egyszerűen később derüljön ki az, mikor az ember már a karrierjének tartotta a sportágat és tervei voltak vele.

A másik remek lehetőség, amit a teljesítménydiagnosztikából ki tudunk hozni, az a fejlődés monitorozása. Nem csak súlyokban és időmérésben tudjuk megnézni, hogy mennyire válik be egy-egy edzésterv és diéta az állóképesség fejlesztésében, hanem egészségügyi eredményeket is kapunk, amelyek pontosan meg tudják mondani, hol is tart éppen az ember, így ehhez mérten lehet javítani vagy módosítani, esetleg folytatni az elkezdett projekteket.

A teljesítménydiagnosztika a gyakorlatban

Persze a nagy kérdés az, hogy hogyan is működik a gyakorlatban a teljesítménydiagnosztika. A vizsgálatok alapvető felmérésekkel kezdődnek, amelyek általános kivizsgáláshoz hasonlítanak. Ezután következhet a terheléses vizsgálat, illetve egyéb konkrétabb teljesítménydiagnosztikához köthető felmérések. Nem kell izgulnunk, ezek mindegyik fájdalommentes és csak néhány órát vesz igénybe a napunkból a teljes program, viszont egy tiszta képet kaphatunk a segítségével az erőnlétünkről, így mindenképpen érdemes megpróbálkozni ezzel a lehetőséggel is.

A terheléses vizsgálatok többfajta munkagépen is történhetnek, ahol a konkrét mozgást fogja az ember végezni. Ilyen lehet a futópad vagy futószalag, kerékpáros mozgás vagy karergométeres vizsgálat. A munkavégzés közben az orvosok folyamatosan figyelik, hogy milyen történések játszódnak le a szervezetben, majd erről egy profilt készítenek a többi vizsgálati eredménnyel együtt. Hogyha a profil elkészült, akkor a sportolóval és az edzővel megejtenek egy konzultációt, ahol pontos képet kaphatnak a sportoló állapotáról és tanácsokat gyűjthetnek be arról, hogyan tovább az edzésekkel és általánosságban az életmóddal, étkezéssel. Nem is érdemes várni az időpontfogalással: https://www.synlab.hu/sport.

teljesítménydiagnosztika1_3

A teljesítménydiagnosztika igazi haszna

A teljesítménydiagnosztika egyfajta taktika arra, hogy az ember a maximumot tudja kihozni magából. A segítségével gyorsabb és látványosabb fejlődésre van lehetősége a sportolónak, de egészségesebb is lesz ez a folyamat. A folyamatos megfigyelés egyébként is elengedhetetlen ilyen életmód esetében, így nem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget, amely sokat segíthet a karrier előrelendítésében is. Aki kihagyja ezt a vizsgálatot, máris veszít azokkal szemben, akik viszont folyamatos orvosi megfigyelés alatt állnak, és a teljesítménydiagnosztikai eredményeik alapján tudnak dolgozni.

Természetesen nem csak profik esetében érdemes elvégeztetni ezeket a vizsgálatokat. Ha nincs szükségünk folyamatos konzultációra és monitorozásra, természetesen a kevésbé részletes és kevesebb alkalomból álló lehetőséget is választhatjuk, hiszen a döntés mindig a mi kezünkben van. Ha az ember csak néhány kilótól szeretne megszabadulni, már akkor is jó döntés lehet a teljesítménydiagnosztika választása, hiszen így tisztában lehet az életmódváltás előtti állapotával, és visszatekintve még látványosabb lehet a fejlődése, nem érdemes tehát kihagyni egy ilyen tudás lehetőségét. Ez egy olyan progresszió lesz az életünkben, amit minden ismerősnek büszkén mesélhetünk el, és persze segít az elindulásban is, már a kezdetektől fogva fogja majd a kezünket.