automata mosógép1_3

Hogyan válasszunk automata mosógépet?

A legjobb automata mosógép megtalálásához ezeket kell tudnod

Az automata mosógép megtalálása nem egyszerű feladat. Ahhoz, hogy minden tekintetben megtaláljuk a legjobb terméket, először alaposan át kell gondolnunk a döntésünket, mit is várunk el a géptől, mennyire szeretnénk modern vagy okos funkciókat benne. Mivel egy automata mosógép nem csupán néhány hónapra szól, hanem jobb esetben akár egy évtizedig is használható, ezért érdemes lehet még most a legjobb fajtát megtalálni, hiszen néhány év múlva már teljesen más lehet a választék, újabb funkciókat és lehetőségek találhatnak ránk. Nézzük is meg, hogy melyek ezek a modern lehetőségek jelenleg, és általánosságban hogyan tudunk jó döntés hozni a mosógép kiválasztása során.

automata mosógép1_1

Az automata mosógép kiválasztásának lépései

A legtöbb mosógépet azonos lépések alapján tudjuk kiválasztani. Nézzük is meg, hogy melyik lesz ezek közül a legelső kérdés, amit meg kell vitatnunk magunkban. Ez pedig így hangzik: milyen gyakran mosunk és hány főre? Ez nagyon fontos, hiszen ez alapján tudunk megadni egy adott kapacitást, amivel nem kell túl sokszor vagy túl ritkán mosnunk. Fontos megtalálni az arany középutat a saját érdekünkben is, hiszen egyik esetben nem győzzük a teregetést, a másik esetben pedig éppen ellenkezőleg, bárhatunk amíg elegendő ruha összegyűlik, míg hét végére már lehet nem is lesz mit felvennie az embernek. Ez egy olyan kérdés, amire az ember alapvetően könnyedén rá tudja vágni a választ, én azonban mindenkit arra buzdítanék, hogy várjon egy kicsit, álljon meg gondolkozni. Habár lehet hogy az adott pillanatban csupán ketten élnek a házban, azonban az első, amit elmondtam a gépekről, hogy sokáig is bírhatják, ami azt jelenti, hogy arra is gondolnunk kell, mi lesz évekkel később. Ha már most tudjuk, hogy kisbabát szeretnénk, sőt néhány év alatt akár több gyerkőcöt is látnánk a lakásban rohangálni, akkor nyilvánvalóan ehhez mérten is kell választanunk. Habár soknak tűnik ennyire megtervezni egy ártatlan automata mosógép vásárlását, azonban ha egyszer egy kisbaba kerül a lakásba, után meglepően sok lesz a mosnivaló. Nem csak a baba ruhái koszolódnak be minden csúszásnál és étkezés után, de a szülőké is, hogyha a közelükben van. Éppen ezért, ilyenkor szükség van a nagyobb kapacitásra.

A második lépés a méret megtalálása. Találjuk ki már most, hogy hol lesz a mosógép helye, ne bízzuk a véletlenre a dolgot. Emellett persze azt is meg kell előre tervezni, hogy elöltöltős vagy felültöltős darabot szeretnénk-e. Ez nagyban befolyásolja, hogy hová tudjuk elhelyezni a mosógépet.

Mit nézzünk a termékleírásban az automata mosógép vásárlásakor?

A harmadik lépés már egy kicsit bonyolultabb, át kell tanulmányozni a termékleírást, amihez érdemes egy megbízható márka oldalát használni: https://hu.gorenje.com/termekek/mosas-szaritas/mosogepek/c/gowash01. Az automata mosógép fogyasztása nagyban meghatározza a vízfogyasztást és az áram fogyasztását is, ami persze mind a mi számlánk összetevője. A gépeket szerencsére a gyártók eszerint különböző osztályokba sorolják, így a legjobb kategóriájú gépekkel nagyon nem lőhetünk mellé. Negyedik lépésként megnézhetjük a centrifuga teljesítményét, forgásszámát. Hogy ez miért fontos? Egyfajta előszárítást biztosít a centrifuga, a felesleges vizet próbálja a ruhákból eltávolítani, így pedig könnyebben száradnak azok majd a kötélen. Ennek különösen fontos a jelentősége, hogyha egyébként szárítógépet használunk, hiszen így annak a fogyasztását is befolyásolja, hogy mennyire nedvesen kerülnek bele a ruhadarabok. A centrifuga magas fordulatszáma lehet az egyik döntő kérdés tehát két hasonló automata mosógép közüli választásunk során.

automata mosógép1_2

Az automata mosógép speciális funkciói

Elsősorban szeretném megemlíteni az automata mosógép zajszintjét, ami az utolsó előtti lépés lehet a döntésben. Persze főleg akkor fontos a zajszint befolyásolása, hogyha a lakás központi részében fogjuk elhelyezni a terméket. Itt nem szeretnénk, hogyha a mindennapi életünket egy gép zúgása zavarná akár egy órán keresztül is. Sokan érzékenyek a zajokra, vagy éppen ellenkezőleg, ha rosszul hallanak, akkor nem a mosógép működését szeretnék hallani, hanem amit a tévében mondanak.

És nézzük is meg ezeket az extra funkciókat. Az automata mosógép többfajta lehetőséget biztosít a mosás során, különböző programok segíthetik a színes és fehér ruhák mosását, a makacsabb foltok kihozását és persze a különböző anyagokat. Igénybe vehetünk továbbá olyan új módszereket is, mint az ionizációs folyamat, amellyel még hatékonyabban lehet eltávolítani a foltokat, mindezt úgy, hogy nem kell magasabbra emelnünk sem a hőfokot sem pedig a mosószerek koncentrációját. Választhatunk több gép esetében továbbá mosószer- és öblítőadagoló funkciót, amely biztosítja, hogy nem hagynak a vegyszerek nyomot a ruhákon, de nem is kerül a mosásba elég kevés ahhoz, hogy ne legyen hatékony.

Számos lehetőségünk van tehát, amikor automata mosógépek közül válogatunk, nem kell az első megtetsző darabot választanunk. Érdemes megfontolni a döntést, és ha erre szükség van, inkább egy kicsit spórolni, hogy jobb minőségű terméket találjunk.