Első fotózás egy bérelhető fotóstúdióban

Mire figyelj egy bérelhető fotóstúdió első látogatásakor?

Mielőtt életedben először bérelhető fotóstúdió után néztél, valószínűleg már dolgoztál home-stúdióban, akár saját magad alakítottad ki a lakás adott pontján, akár máshol éltél a lehetőséggel, az is lehet, hogy egy barát loft fotóstúdió termében már ki tudtad próbálni magad. Viszont a bérelhető fotóstúdió sok tekintetben más, önállóbb előkészületeket és munkát igényel, így neked is figyelned kell olyan dolgokra, amik eddig maguktól értetődőek voltak. Attól kezdve, hogy az ár, hogyan épül fel, addig, hogy milyen eszközökre lesz szükséges és miket tudnak helyszínen biztosítani egészen odáig, hogy hogyan állítsd be a fényeket. Sokszor nem szeret az ember segítséget kérni éles helyzetben, mert a bizonytalanságérzet nem épp a kreativitás melegágya, inkább kedvére kísérletezgetnénk. Ez érthető, viszont idő. Itt pedig már ketyeg az óra, a saját pénztárcánk terhére hozunk ilyen döntéseket. Úgyhogy amennyire lehet, jó lélekben is és fejben is felkészülni. Amit tudok, megosztok most veletek azzal kapcsolatban, mi fontos az első stúdióbérlésnél?

Mit tartalmaz a bérelhető fotóstúdió?

Az egyik legfontosabb, amire figyelnünk kell, az az ár. Nem elég, ha találtunk egy jó bérleti ajánlatot, értenünk is kell, hogy a fotóstúdió bérlés pontosan mit tartalmaz? Ha belépünk a műterembe, kikészítve lehet, hogy találunk világítótesteket, háttérelemeket, bármilyen gyakran használt eszközt. Ez nagyjából úgy működik, mint amikor a szállodaszobában ott szemez velünk a minibár. Minden bérelhető fotóstúdió máshogy áraz, lehet, hogy a bérleti díj tartalmazza az eszközöket, lehet, hogy nem. Egy két-három órás fotózás után arra döbbenni a kasszánál, hogy másfélszer annyit költöttünk, mert beforgattuk azt az ernyőt az első negyed óra után. Közben pihen egy ugyanilyen otthon, amit simán elhozhattunk volna ingyen. Ez kellemetlen meglepetés, úgyhogy bérelhető fotóstúdió díjaknál mindig legyünk 100%-ig tisztában az ár tartalmával. Ha nem teljesen tiszta a honlap alapján, kérdezzük a stúdiómenedzsert.

A másik, amit fontos megfigyelnünk az első bejárás alkalmával, vagy akár a honlapon tájékozódni: milyen helységek állnak rendelkezésre. Ha modellekkel dolgozunk, szükség lesz egy helyre, ahol sminkelnek, illetve átöltöznek. Ha csapattal dolgozunk, kell egy hely, ahol lazítani tud, aki épp nem dolgozik, és egyébként nekünk sem árt, ha néha kikapcsolunk egy kávé erejéig. Apropó, kávé. Magunkat, ahogy a velünk dolgozókat etetni, itatni kell. Könnyű megfeledkezni a hidratálásról, de nem szabad. Az se árt, ha találunk egy asztalt, ahova a laptopunkkal berendezkedhetünk. Ha a bérelhető fotóstúdió igazán figyelmes, találhatunk majd olyan apróságokat, mint például egy tábla, ahova jegyzetelhetünk, a szüneteket vezethetjük.

Bérelhető fotóstúdió modellekkel

Viszonylag gyakori, hogy a bérelhető fotóstúdió modellmunka helyszíneként szolgál. Amit fontos még az odaérkezés előtt tisztázni és nem elfelejteni, hogy ki a megbízó? A fotós fizet a modellnek, hogy a saját projektjében segítsen, vagy a modell akar portfóliót? Az diktál, aki a megbízó, így nagyon fontos tiszta vizet önteni jó előre a pohárba, különben vegyes elvárásaink feszültséget teremtenek majd a fotózáson.

Amint megérkeztünk a bérelhető fotóstúdió műtermébe, érdemes újra átfutnunk a szerződést az adott modellel. Ha mi vagyunk a megbízók, legyen benne egy engedély, melyben a képmáshoz való jogáról lemond és felhatalmaz minket, hogy a készült képeket felhasználjuk.

A modellfotózás gyakran egy olyan külsőt kíván meg, amit nem fél perc összerakni. A modell nem csak beesik az utcáról a bérelhető fotóstúdió reflektorfényeibe és már lehet is kattintgatni. Ha átfutottuk ismét a szerződés fő elemeit (órabér, engedély, miegymás), beszéljük meg a ruházatot, hajat, sminket. Ezt vélhetően a bérelhető fotóstúdió öltözőjében tesszük, ami már csak azért is praktikus, mert amíg a modell elkészül, nekünk is van időnk a fényeket beállítani. Praktikus a fényképezőnket is átnézni, milyen beállításokkal vesszük elő. Ha úgy hagytuk az ISO-t a tegnapi esti fényképezés után, adódhatnak váratlan meglepetések.

A bérelhető fotóstúdió felszereléseit értelemszerűen sokan használják, kézről kézre adják. A beállításkor kiderülhet, hogy az egyik eszköz hibás, nem teljesen úgy működik, ahogy azt vártuk. Ilyenkor kérhetünk segítséget a stúdió menedzsertől – elképzelhető, hogy tudja cserélni az eszközt – vagy kreatívan megoldjuk valahogy máshogy.

A bérelhető fotóstúdió eredménye

A bérelhető fotóstúdió egyrészt lehetőség magunk felfedezésére, a fejlődésre, de nem elhanyagolhatóan a pénzkeresetünket is szolgálja. Ha modellekkel dolgozunk, érdemes néha egy egy olyan szünetet is tartani, ahol pár gyors beállítással érzékeltetni tudjuk a modellel, mi is van a fejünkben, mi lesz a végtermék, melyik póz az, amit jobban szeretnénk hangsúlyozni, mi működik, mi nem. Ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb módja annak, hogy intuitíve tudja, mire van szükség, azzal ellentétben, hogy makogva próbáljuk elmagyarázni.

Főleg, ha kliens megrendelésére dolgozunk, jó tipp lehet még a bérelhető fotóstúdió műtermében gyorsan végigpörgetni a képeket és megjelölni a legjobbakat. Ez egyrészt segít nekünk szűkíteni a kört, ezekből a képekből válogatjuk majd ki a végleges győzteseket. De arra is alkalmas, hogy a megrendelőnk is hozzátegye a maga véleményét. Lehet ő más képet választana, valamelyik fontos neki, és végül is ő fogja használni, van beleszólása. Emellett azért is fontos ez, hogy ha még valamit hiányol, a helyszínen tudja mondani, ahol meg is tudjuk valósítani az igényeit. Ha minden jól megy, akkor pedig egy jóleső érzéssel fog távozni, mert látta a legjobb képeket, tudja, hogy jó munkát végeztünk és örömmel várja majd a kész képeket is.